Sygnity wspiera młodych informatyków w ramach konkursu Skarabeusz

09.03.2011

Trwa kolejna, V edycja konkursu Skarabeusz przeznaczonego dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Konkurs ma na celu poszerzenie ich wiedzy z zakresu informatyki, fizyki i matematyki.

W tym roku przystąpiło do niego 390 uczniów. Do drugiego etapu zakwalifikowały się 53 osoby. Uroczysty finał tegorocznej edycji odbędzie się 25 marca.

Celem konkursu Skarabeusz jest popularyzacja wiedzy z zakresu informatyki, matematyki i fizyki oraz łączenie umiejętności z tych trzech dziedzin. Bierze w nim udział młodzież ze szkół ponadgimnazjalnych z terenu całej Polski. Partnerami edukacyjnymi konkursu są Sygnity, Cisco, Wydział Elektroniki i Technik Informacyjnych Politechniki Warszawskiej oraz Polsko - Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych. Pomysłodawcą i organizatorem zmagań jest LXV Liceum Ogólnokształcące im. gen. Józefa Bema w Warszawie.

„Nasza szkoła kładzie bardzo duży nacisk na rozwój wszelkich uzdolnień uczniów. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom współczesnego rynku pracy, chcemy przyczynić się do wykształcenia przyszłych informatyków, tzw. „umysłów ścisłych”. Dlatego po raz piąty organizujemy konkurs „Skarabeusz”, którego celem jest wyłonienie spośród szerokiej rzeszy młodzieży o uzdolnieniach matematyczno – fizyczno - informatycznych tych najlepszych i nagrodzenie ich za szczególne osiągnięcia. Inwestowanie w rozwój uczniów, stwarzanie dla nich możliwości rozwoju zainteresowań, współpraca z najlepszymi firmami to dewiza naszej szkoły.”  - powiedziała Ewa Błaszczyk, Dyrektor LXV Liceum Ogólnokształcącego im. gen. Józefa Bema.

W tegorocznej edycji „Skarabeusza” wzięło udział 390 uczniów. Uroczyste zakończenie konkursu odbędzie się 25.03.2011 r. Laureaci otrzymają nagrody, wśród których znajdzie się m.in. laptop ufundowany przez firmę Sygnity.

„Cieszymy się, że możemy uczestniczyć w tak ważnej inicjatywie. Jako firma technologiczna, doskonale zdajemy sobie sprawę z potrzeby kształcenia młodych ludzi w zakresie nauk ścisłych, takich jak informatyka, matematyka i fizyka. Jesteśmy przekonani, że już na tak wczesnym etapie warto inwestować w potencjał młodzieży, która za kilka lat stworzy grono najlepszych polskich specjalistów.” – mówi Michał Michalski, rzecznik Sygnity S.A.

Więcej informacji na temat konkursu można znaleźć na stronie internetowej: www.skarabeusz.bem.waw.pl