Uczniowie odwiedzili Sygnity w ramach Dnia Przedsiębiorczości 2011

31.03.2011

Dzień Przedsiębiorczości to ogólnopolska inicjatywa, której celem jest przybliżanie młodzieży interesujących potencjalnych miejsc pracy i pracodawców.

W tym roku wśród firm wspierających młodzież znalazła się spółka Sygnity. W ramach ósmej edycji projektu organizowanego przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości, na spotkania w siedzibach firmy w całej Polsce zaproszonych zostało ok. 150 uczniów.

Dzień Przedsiębiorczości to program skierowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych, organizowany pod honorowym patronatem Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej. Ma sprzyjać podejmowaniu przez młodych ludzi trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej. Projekt ma również na celu włączenie środowiska przedsiębiorców w edukację młodzieży, poprzez umożliwienie jej m.in. zweryfikowania swoich wyobrażeń o konkretnym zawodzie, zrozumienie istoty konkretnego stanowiska w firmie czy pozyskania informacji o wykształceniu, umiejętnościach i predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu. Inicjatywa daje także możliwość odbycia kilkugodzinnych praktyk w wybranym miejscu pracy.

W ramach obchodów Dnia Przedsiębiorczości 2011 firma Sygnity zaprosiła grupę ok. 150 uczniów do odwiedzenia siedzib spółki w różnych lokalizacjach w całej Polsce. Podczas wizyty zespół Sygnity zaprezentował młodzieży istotę pracy w firmie oraz zakres zadań i odpowiedzialności na poszczególnych stanowiskach, wybranych na prośbę samych uczniów. Młodzież za pośrednictwem Internetu (webcast) spotkała się także z Prezesem Zarządu Sygnity, Norbertem Biedrzyckim, który opowiedział uczniom, co jest kluczowe w osiągnięciu zawodowego sukcesu w zarządzaniu złożoną organizacją informatyczną.

„Cieszymy się, że mogliśmy gościć tak dużą grupę młodzieży żywo zainteresowanej działalnością naszej firmy. Mamy nadzieję, że część z nich w przyszłości zasili nasze szeregi. Dzień Przedsiębiorczości jest zgodny z naszą polityką związaną z rozwojem kadr. Co roku w naszej firmie praktyki odbywa ponad 100 osób z różnych szkół i uczelni w całej Polsce. Mamy nadzieję, że dzisiejszy dzień spędzony z zespołem Sygnity pozwoli, aby nasi młodzi goście zapamiętali nas jako atrakcyjną firmę i podnieśli poziom swojej wiedzy na temat funkcjonowania firmy informatycznej” – mówi Joanna Mazur, dyr. Biura HR Sygnity S.A.

Więcej informacji na temat projektu można znaleźć na stronie internetowej >>